Aanpassen aan de omstandigheden is noodzakelijk voor een systeem om te overleven. Veranderingen binnen of buiten het systeem zorgen voor nieuwe zelforganisatie, waardoor ander emergent gedrag kan (maar hoeft niet) ontstaat. Dit veranderen en toch blijven functioneren noemen we veerkracht.
Aangezien een kind ook een complex systeem is, kun je de weerbaarheid bij kinderen dus ook onderzoeken met een complexe blik. Daarover gaat dit artikel.
Weerbaarheid (Engels: resilience) is een pedagogisch concept waar veel onderzoek naar is gedaan, ook vanuit het oogpunt van complexiteit:
Resilience can be broadly defined as the capacity of a dynamic system to adapt successfully to disturbances that threaten system function, viability, or development
Samenvatting (vertaald door AI)
Er is wereldwijd bezorgdheid over de gevolgen van rampen, geweld, ziekten, ondervoeding en andere bedreigingen voor de ontwikkeling en het welzijn van mensen. Dit heeft geleid tot toenemende interesse in veerkrachtwetenschap op internationaal niveau. Het artikel benadrukt de voortgang en uitdagingen in onderzoek dat probeert te begrijpen waarom mensen verschillend omgaan met moeilijke ervaringen. Twee belangrijke vragen worden gesteld: waarom is nieuw wereldwijd onderzoek naar veerkracht van belang voor ontwikkelingswetenschap, en waarom is ontwikkelingswetenschap belangrijk voor wereldwijde veerkracht? De conclusie roept op tot samenwerking van ontwikkelingswetenschappers in internationale inspanningen om veerkracht te bevorderen.
Je zou het uit de samenvatting niet zeggen, maar het artikel gebruikt complexiteit om het aanpassen aan de omstandigheden en veerkracht te definiëren en te verklaren.
In het Engels, dus voor de liefhebber.
https://srcd.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/cdev.12205
Meer lezen? Hier vind je een overzicht van de artikelen over veerkracht en weerbaarheid.
Aanpassen aan de omstandigheden en complexiteit zijn onlosmakelijk verbonden. Meer weten over pedagogiek en complexiteit? Kijk dan hier voor een kort overzicht.