Wat gaat er door je heen als ik zeg dat onzekerheid je superkracht kan zijn?
Misschien geloof je niet dat jouw onzekerheid een positieve eigenschap kan zijn en zie je het eerder als een belemmering. Of misschien voel je weerstand tegen het idee dat onzekerheid een kracht kan zijn en vindt je het onrealistisch. Wellicht betwijfel je jouw vermogen om onzekerheid te omarmen en ermee om te gaan.
Snap ik, het is op het eerste gezicht ook een beetje een vreemd idee.
Ik vond het ook, totdat ik me ging verdiepen in onzekerheid als gevolg van complexiteit.
De afgelopen maanden heb ik tientallen artikelen gelezen over de onzekerheid die ontstaat door complexe situaties. Met complexe problemen is het begrijpelijk dat je onzeker bent, omdat het gevolg van jouw acties onzeker is. En we hebben wel te maken met, vaak kwetsbare, mensen.
Het is normaal en professioneel om onzeker te zijn bij het kiezen van de “beste” oplossing voor complexe problemen.
Maar het is wel belangrijk om deze onzekerheid niet te laten uitgroeien tot een gebrek aan zelfvertrouwen.
6 manieren om onzekerheid als superkracht te gebruiken
Tijdens mijn onderzoek heb minstens zes manieren ontdekt om onzekerheid om te zetten in jouw professionele superkracht.
- Vraag Verder.
Neem geen genoegen met de eerste vraag die in je opkomt. Deze vraag zorgt vaak voor het meest voor de hand liggende antwoord. Het voelt vaak comfortabel aan, maar is bijna zeker niet de vraag die het meeste inzicht zal brengen. - Stop en Denk.
Ik weet het, hoe eerder je een beslissing neemt, hoe sneller dingen kunnen verbeteren. Probeer echter te vermijden dat je onder druk wordt gezet om standaardantwoorden te geven die misschien niet het beste zijn in dit geval. Onzekerheid is een signaal om te stoppen en na te denken en nog een keer te denken. - Twijfel Stimuleert Innovatie.
Als twijfel toeslaat, zoek dan naar andere opties en experimenteer met frisse benaderingen. Buiten de gebaande paden treden kan leiden tot onverwachte en lonende resultaten. - Hak de Knoop Door.
Onthoud, complexe problemen hebben zelden perfecte oplossingen. Blijf niet hangen in de zoektocht naar de “beste oplossing”. Beslis in plaats daarvan over een “goed genoeg” benadering en zie wat er gebeurt. Dit kan leiden tot waardevolle inzichten en de weg effenen voor nog betere oplossingen op de lange termijn. - Stop met Plannen, Improviseer.
Laat het micromanagement varen. Overplanning van complexe problemen kan averechts werken. Complexe problemen gedragen zich zelden zoals verwacht. Stop dus niet heel veel energie in een plan dat je waarschijnlijk maar kort kan volgen. Richt je in plaats daarvan op het voorstellen van verschillende toekomst scenario’s. Op deze manier ben je mentaal voorbereid op de onvermijdelijke tegenslagen en kun je snel en effectief aanpassen. - Wees Zelfverzekerd Onzeker.
Schuw onzekerheid niet. Het is een kans om je probleemoplossende vaardigheden aan te scherpen, samen te werken met collega’s en je veerkracht op te bouwen.
Denk eraan. Jouw gevoel van onzekerheid komt niet door gebrek aan expertise; het is een logisch gevolg van de complexiteit van het probleem.
Meer weten?
De basis van de onvoorspelbaarheid en onzekerheid ligt in het non-lineaire gedrag van complexe systemen.
Je kunt beter omgaan met onzekerheid als je weerbaarder wordt. Lees daarom deze tips.
Klik hier als je meer wilt meer weten over complexiteit en pedagogiek.