Tip: 3 veerkracht doelen om te gedijen in een complexe omgeving

veerkracht doelen
opleidingen

Meepraten?

Kom bij de facebookgroep voor pedagogen die niet bang zijn voor complexiteit!

In de pedagogiek en sociaal werk zijn veerkracht doelen geen optie, maar essentieel voor overleving.

Ons werk zit vol met uitdagingen die we het hoofd moeten bieden. We ondersteunen kwetsbare individuen, navigeren door complexe systemen of moeten reageren op onverwachte crisissituaties. We moeten steeds oplossingen vinden en ondersteuning bieden aan degenen die het het meest nodig hebben.

Dat is niet altijd even makkelijk.

Zoals jullie weten heb ik jaren lesgegeven aan ervaren pedagogen. In die tijd heb ik meer dan een paar professionals aan de rand van een burn-out gezien. Natuurlijk weet ik dat tegelijkertijd werken en studeren zwaar en veeleisend is. Maar degenen die hun masterdiploma hebben behaald, hadden één ding gemeen: ze maakten er een punt van om hun veerkracht op te bouwen.

Dit zijn doelen waar die succesvolle studenten aan werkten:

Zorg voor Jezelf: Jij Bent Belangrijk – Neem Tijd voor Je Gezondheid.

Het sociaal werk kan zwaar zijn en het is gemakkelijk om jezelf te vergeten als je druk bezig bent met anderen te helpen. Maar voor je eigen welzijn zorgen is essentieel. Of het nu gaat om pauzes nemen, dingen doen die je leuk vindt, of praten met vrienden en familie, goed voor jezelf zorgen helpt je sterk en effectief te blijven.

Verbinding maken met Anderen: Ondersteun Elkaar, Vier Samen.

Het is heel nuttig om deel uit te maken van een ondersteunende groep collega’s. Je ervaringen delen, elkaar helpen en samen successen vieren, maakt moeilijke tijden gemakkelijker. Het is belangrijk om op elkaar te leunen en het goede te vieren.

Doelen Stellen: Neem Kleine Stappen om een Groot Verschil te Maken.

Als dingen overweldigend lijken, helpt het om te focussen op wat je kunt controleren. Het stellen van kleine, haalbare doelen en het vieren van elke stap vooruit geeft je een gevoel van voldoening. Het gaat erom dingen stap voor stap aan te pakken en in jezelf te geloven.

Denk eraan, veerkracht is geen persoonlijke eigenschap; het is een vaardigheid die in de loop van de tijd kan worden ontwikkeld en gekoesterd.

Dus doe jezelf en je cliënten een plezier: werk aan je veerkracht doelen en zorg goed voor jezelf.


Meer weten?

Kijk dan ook eens naar deze tip over het omgaan met onzekerheid of klik hier voor een overzicht van alle tips.

Er is genoeg onderzoek gedaan om te weten dat onzekerheid is een gevolg van het werken met complexe problem. Lees hier verder

Weet je dat veerkracht een complex fenomeen is? Zo niet, lees dan deze blog maar eens.

Klik hier als je meer wilt meer weten over complexiteit en pedagogiek.

dynamiek in pedagogiek

Wat zoek je?

Meer weten over hardnekkige pedagogische problemen?

podcast aanvragen

Ik stuur je drie dagen lang, elke dag een podcast waarin ik je vertel wat hardnekkige pedagogische problemen zo bijzonder maakt en wat dat voor jou als professional betekent.

dynamiek in pedagogiek

Deze website maakt gebruik van cookies. Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid. Meer informatie: Privacybeleid​