Beter is niet beter

Meepraten?

Kom bij de facebookgroep voor pedagogen die niet bang zijn voor complexiteit!

Weet je wat grappig is aan het aanpakken van complexe problemen?

Hoe beter je bent, hoe moeilijker het wordt

Niet een heel logische gedachte. We hopen natuurlijk dat we problemen makkelijker kunnen oplossen als we beter worden. Dat is waarom we al die trainingen en cursussen doen.

Het idee komt uit een artikel over het oplossen van complexe problemen.

Laat me uitleggen hoe dit in elkaar zit en je een oplossing geven.

Het probleem

Een van de eerste dingen die je doet bij het proberen oplossen van een probleem is het ‘opbouwen van een interne representatie‘ van het probleem.

Dit betekent dat je begint met het begrijpen waarom het probleem bestaat en blijft bestaan. Je doet wat onderzoek, praat met allerlei mensen en denkt na over wat er aan de hand is. Je zou een lijst kunnen maken van alle dingen die direct of indirect bijdragen aan het probleem.

En dat is precies het probleem.

Hoe beter je bent, hoe meer je weet en hoe meer ervaring je hebt, hoe langer deze lijst wordt.

Het goede nieuws is dat hoe meer expertise je hebt, je niet alleen aan meer beïnvloedende factoren kunt denken, maar ook meer in je werkgeheugen kunt houden. Het slechte nieuws is dat de meeste complexe problemen te veel relevante factoren hebben, zelfs voor de meest briljante maatschappelijk werker, die niet genoeg capaciteit heeft.

De oplossing

De makkelijkste manier om je werkgeheugen uit te breiden is om alles op papier te zetten. Het artikel noemt het ‘model building’. Ik noem het ‘het probleem visualiseren‘. Pak gewoon potlood en papier en begin met tekenen. Of je kunt een tool gebruiken zoals @kumu als je meer digitaal bent ingesteld.

Maar maak je geen zorgen, op een gegeven moment wordt het weer gemakkelijker. Je zult je steeds beter kunnen visualiseren en ook steeds beter worden in het negeren van onbelangrijke details.

Gewoon volhouden.

Je kunt het hele artikel over probleemoplossen hier lezen: The Process of Solving Complex Problems


Klik hier als je meer wilt meer weten over complexiteit en pedagogiek.

dynamiek in pedagogiek

Wat zoek je?

Meer weten over hardnekkige pedagogische problemen?

podcast aanvragen

Ik stuur je drie dagen lang, elke dag een podcast waarin ik je vertel wat hardnekkige pedagogische problemen zo bijzonder maakt en wat dat voor jou als professional betekent.

dynamiek in pedagogiek

Deze website maakt gebruik van cookies. Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid. Meer informatie: Privacybeleid​