Complexiteit in het onderwijs

complexiteit in het onderwijs

Meepraten?

Kom bij de facebookgroep voor pedagogen die niet bang zijn voor complexiteit!

Complexiteit is niet alleen een onderwerp in de jeugdhulpverlening. Ook in het onderwijs zie je veel complexiteit, als je weet waar/hoe je moet kijken. Zo is een klas een voorbeeld van een complex systeem. Een klas bestaat uit leerlingen, leerkrachten en een omgeving. Het ‘gedrag’ van die klas is dan emergent gedrag van dat complexe systeem. Maar ook de school zelf en de stichting waar die school onderdeel van is, zijn complexe systemen.

Er wordt ook veel geschreven over complexiteit in het onderwijs. De link hieronder gaat naar het boek ‘Complex Dynamical Systems in Education’. Dit Engelstalig boek behandelt concepten, methoden en toepassingen. Volgens de redactie blijft het onderwijs achter in de acceptatie van complex dynamische aanpak in tegenstelling tot bijvoorbeeld de psychologie en biologie. Dit boek probeert een zet in de goede richting te geven. Er is veel aandacht voor onderzoek en toepassing in de praktijk.

Het boek bespreekt concepten als emergentie, zelforganisatie en chaostheorie en hoe je die kunt terugvinden in het onderwijs. Een paar hoofdstukken die voor jullie interessant kunnen zijn:

  1. Introduction to Education as a Complex Dynamical System

5. Opening the Wondrous World of the Possible for Education: A Generative Complexity Approach

6. Towards the Teaching of Motor Skills as a System of Growing Complexity

12. Analyzing Teacher–Student Interactions with State Space Grids

Voor de liefhebber van complexiteit in het onderwijs.

Je kunt het boek kopen bij Bol.com: Complex Dynamical Systems in Education Concepts, Methods and Applications

dynamiek in pedagogiek

Wat zoek je?

Meer weten over hardnekkige pedagogische problemen?

podcast aanvragen

Ik stuur je drie dagen lang, elke dag een podcast waarin ik je vertel wat hardnekkige pedagogische problemen zo bijzonder maakt en wat dat voor jou als professional betekent.

dynamiek in pedagogiek

Deze website maakt gebruik van cookies. Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid. Meer informatie: Privacybeleid​