Simpele regels

simpele regels

Meepraten?

Kom bij de facebookgroep voor pedagogen die niet bang zijn voor complexiteit!

Als je veel elementen hebt, die elkaar beïnvloeden, dan heb je een complex systeem. Als zo’n systeem in evenwicht is, vertoont het emergent gedrag. Welk emergent gedrag er ontstaat, is afhankelijk van de regels/interacties van het systeem. Het verrassende is vaak, dat je met simpele regels complex gedrag kan maken. Denk aan een vlucht spreeuwen: https://www.youtube.com/watch?v=yB0GLYz_vAQ

simpele regels geven emergent gedrag

Het gedrag van spreeuwen in de zwerm wordt (grotendeels) bepaald door 3 regels:

  1. Niet te dicht bij je buren komen, niet botsen (short range repulsion)
  2. Dezelfde kant op gaan als het gemiddelde van je buren
  3. Sturen naar de gemiddelde positie van je buren, niet afdwalen (long range attraction)

Als je deze voorwaarden in een computersimulatie gooit, dan krijg je levensecht zwerm gedrag. Complex gedrag kan dus gestuurd worden door enkele regels.

Als mensen leven we ook volgens bepaalde regels, zowel in ons persoonlijk al in ons professionele leven. Daar gaat het boekje “Simpel rules” over. Zij draaien het principe van emergentie om, als je een bepaald emergent gedrag wilt zien, moet je je eigen simpele regels maken. En dat hoeven er niet zo veel te zijn, tussen de drie en vijf is voldoende. Ze helpen om te bepalen wat je moet/kan doen en hoe je het moet doen.

Simpele regels worden in de praktijk al veel gebruikt op plekken waar snel beslissingen genomen moeten worden, zoals triage in een ziekenhuis of bij brandweer. Het hebben van regels maakt het makkelijker om consequent te zijn in je gedrag en je beslissingen, zonder dat het veel tijd kost.

Onderzoek wijst uit dat als je meer regels/tijd hebt om beslissingen te nemen, die beslissingen over het algemeen niet beter zijn. Drie tot vijf goede zou dus genoeg zijn. Uiteraard is het afhankelijk van het systeem waarin je zit. De regels die beslissen of je jeugdhulp moet inschakelen, zijn anders dan de regels die beslissen of je dat nieuwe boek zal kopen.

Het boek is geschreven door Amerikanen en dat merk je ook wel. Het is geen wetenschappelijk boek, en het meeste bewijsmateriaal dat ze aandragen is anekdotisch. Maar wel een boek dat je aan het denken zet. Welke regels gebruik ik bijvoorbeeld om de besluiten waar ik een blog overschrijf? Nu is dat nog op gevoel, vandaar dat het soms moeilijk is om te beslissen. Als ik ze had, zouden mijn blogs waarschijnlijk consequenter aanvoelen, en makkelijker te schrijven zijn.

Het boekje is voor een paar euro te krijgen bij o.a. bol.com

(bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Flocking_(behavior) )

dynamiek in pedagogiek

Wat zoek je?

Meer weten over hardnekkige pedagogische problemen?

podcast aanvragen

Ik stuur je drie dagen lang, elke dag een podcast waarin ik je vertel wat hardnekkige pedagogische problemen zo bijzonder maakt en wat dat voor jou als professional betekent.

dynamiek in pedagogiek

Deze website maakt gebruik van cookies. Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid. Meer informatie: Privacybeleid​