Onbedoelde gevolgen: De mislukte oorlog tegen obesitas

cobra effect de onbedoelde gevolgen van de oorlog tegen obesitas

Meepraten?

Kom bij de facebookgroep voor pedagogen die niet bang zijn voor complexiteit!

De Amerikaanse oorlog tegen overgewicht (die amerikanen maken overal maar een oorlog van ?) heeft onbedoelde effecten. Naarmate er meer aandacht komt voor de negatieve effecten van overgewicht, komt er meer druk komt op mensen (en kinderen) voor een gezond gewicht. Dan gebeurt er ook nog wat anders. Het stigma op overgewicht groeit, sociale isolatie groeit, en het pesten groeit. Wat is het gevolg? De mensen die er het meeste last van hebben, gaan meer eten. Met als gevolg dat er net zo veel mensen met obesitas zijn, maar met meer psychische problemen. Lees er meer over in dit artikel over het cobra-effect: de onbedoelde gevolgen van de mislukte oorlog tegen obesitas in Amerika.

https://www.researchgate.net/publication/276065902_The_ineffectiveness_and_unintended_consequences_of_the_public_health_war_on_obesity

Abstract:

The public health war on obesity has had little impact on obesity prevalence and has resulted in unintended consequences. Its ineffectiveness has been attributed to: 1) heavy focus on individual-based approaches and lack of scaled-up socio-environmental policies and programs, 2) modest effects of interventions in reducing and preventing obesity at the population level, and 3) inappropriate focus on weight rather than health. An unintended consequence of these policies and programs is excessive weight preoccupation among the population, which can lead to stigma, body dissatisfaction, dieting, disordered eating, and even death from effects of extreme dieting, anorexia, and obesity surgery complications, or from suicide that results from weight-based bullying. Future public health approaches should: a) avoid simplistic obesity messages that focus solely on individuals’ responsibility for weight and health, b) focus on health outcomes rather than weight control, and c) address the complexity of obesity and target both individual-level and systemlevel determinants of health.

Meer weten?

Ook in Nederland vechten we tegen overgewicht. En ook hier is het makkelijker gezegd dan gedaan. Lees hier meer over de uitdagingen in project JOGG voor obesitas bestrijding.


Meer voorbeelden van onbedoelde (cobra) effecten? Lees dan dit verhaal over de katten op Borneo.

Een mooi voorbeeld waarom de kennis van complexiteit belangrijk is voor pedagogen. Meer weten? Lees dan hier over complexiteit en pedagogiek.

dynamiek in pedagogiek

Wat zoek je?

Meer weten over hardnekkige pedagogische problemen?

podcast aanvragen

Ik stuur je drie dagen lang, elke dag een podcast waarin ik je vertel wat hardnekkige pedagogische problemen zo bijzonder maakt en wat dat voor jou als professional betekent.

dynamiek in pedagogiek

Deze website maakt gebruik van cookies. Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid. Meer informatie: Privacybeleid​