Het cobra-effect

Meepraten?

Kom bij de facebookgroep voor pedagogen die niet bang zijn voor complexiteit!

Het cobra-effect treedt op wanneer een mogelijke oplossing het probleem verergert. Dit effect is het gevolg van onvoldoende doorwerken van de consequenties van de voorgestelde maatregelen. De term kent zijn oorsprong in koloniaal India. De Britste regering was bezorgd over het grote aantal gevaarlijk cobra’s in Delhi dus loofde een beloning uit voor elke dode cobra. In het begin was dit succesvol omdat voor een groot aantal dode slangen een beloning werd opgehaald. Er waren echter ondernemende mensen die cobra’s gingen fokken voor de beloning. Toen de regering hier achter kwam, werd de beloning geschrapt waarna de cobrafokkers hun nu waardeloze slangen vrij lieten. Het gevolg was dat de populatie van wilde cobra’s verder steeg.

Woorden die je vaak hoort als er sprake is van een cobra-effect: perverse prikkels, unintended consequences.

Meer informatie ook op:

https://en.wikipedia.org/wiki/Perverse_incentive#The_original_cobra_effect

https://nl.wikiqube.net/wiki/Cobra_effect

https://fee.org/articles/the-cobra-effect-lessons-in-unintended-consequences/

0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Wat zoek je?

Meer weten over hardnekkige pedagogische problemen?

Ik stuur je drie dagen lang, elke dag een podcast waarin ik je vertel wat hardnekkige pedagogische problemen zo bijzonder maakt en wat dat voor jou als professional betekent.

logo

Deze website maakt gebruik van cookies. Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid. Meer informatie: Privacybeleid​