Weerbaarheid in families

weerbaarheid in families

Meepraten?

Kom bij de facebookgroep voor pedagogen die niet bang zijn voor complexiteit!

Weerbaarheid, bestand zijn tegen veranderingen, is een eigenschap van systemen. Dat kunnen organisaties, maatschappijen maar ook personen zijn. Daar wordt dan ook veel onderzoek naar gedaan. Onderstaand artikel concludeert, terecht, dat weerbaarheid in families ook een onderzoeksterrein is/zou moeten zijn. Dan geeft ze een overzicht van haar eigen onderzoek.

In het artikel noemt ze negen processen die de weerbaarheid in een familie beïnvloeden, verdeeld over drie gebieden Mentale modellen (belief systems), organisatie en communicatie:

Weerbaarheid in families
Bron: Walsh (2016)

De processen die je in dit figuur ziet, beïnvloeden elkaar natuurlijk. Een gezamelijk beeld van de situatie (meaning making) maakt het communiceren makkelijker; hoe meer verbondenheid er is (connectedness) hoe makkelijker het delen van emoties is.

Als je dus de weerbaarheid in families wilt verbeteren, dan zijn dit de processen waar je aan moet werken.

Lees hier het hele artikel: Family resilience: a developmental systems framework


Meer lezen? Hier vind je een overzicht van de artikelen over weerbaarheid.

Aanpassen aan de omstandigheden en complexiteit zijn onlosmakelijk verbonden. Meer weten over pedagogiek en complexiteit? Kijk dan hier voor een kort overzicht.

dynamiek in pedagogiek

Wat zoek je?

Meer weten over hardnekkige pedagogische problemen?

podcast aanvragen

Ik stuur je drie dagen lang, elke dag een podcast waarin ik je vertel wat hardnekkige pedagogische problemen zo bijzonder maakt en wat dat voor jou als professional betekent.

dynamiek in pedagogiek

Deze website maakt gebruik van cookies. Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid. Meer informatie: Privacybeleid​