Emergentie in andere vakgebieden

Meepraten?

Kom bij de facebookgroep voor pedagogen die niet bang zijn voor complexiteit!

Emergentie is een begrip dat hoort bij complexe systemen. Dat betekent dat elk vakgebied dat te maken heeft met complexe systemen, ook te maken heeft met emergentie. Zo beweren theoretisch natuurkundigen beweren vaak dat zwaartekracht en ruimte emergent zijn. Maar wat is emergentie eigenlijk? In dit artikel geven ze een aantal voorbeelden van emergente natuurverschijnselen.

Er staat (weer) geen voorbeeld op sociaal of pedagogische gebied. Maar voor sociale/pedagogische emergent gedrag kun je denken aan drukke klassen, formele bedrijven, empowerment, dysfunctionele gezinnen. Je kunt rustig zeggen dat eigenschappen die je toekent aan dingen die geen ding zijn (maar een systeem) emergente eigenschappen van dat systeem zijn.

https://www.quantumuniverse.nl/wat-is-emergentie?fbclid=IwAR0EANacvu4P3Z6UYiZS0SH3-ELcpobsLwIbBM1BPMB1xNJPRJ2xj65fVtM


Meer weten over emergentie? Kijk dan ook even naar mijn blog over pedagogische emergentie: Die is iets gedetailleerder en technischer.

dynamiek in pedagogiek

Wat zoek je?

Meer weten over hardnekkige pedagogische problemen?

podcast aanvragen

Ik stuur je drie dagen lang, elke dag een podcast waarin ik je vertel wat hardnekkige pedagogische problemen zo bijzonder maakt en wat dat voor jou als professional betekent.

dynamiek in pedagogiek

Deze website maakt gebruik van cookies. Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid. Meer informatie: Privacybeleid​