visualiseren

visualiseren

Hoe zit het probleem in elkaar?

Als je erkend hebt dat een probleem complex is, kan het oplosproces starten. Om enige kans op succes te hebben, moet je weten hoe een probleem in elkaar zit, welke elementen er allemaal invloed hebben op het probleem en hoe die elementen elkaar beïnvloeden. 

Complexe problemen zijn complex en daarom is taal niet zo geschikt om dat inzicht te creëren. Maar wat dan?

Oplossen

Een plaatje zegt meer dan duizend woorden wanneer je wilt zien hoe een probleem in elkaar zit. Het is daarom belangrijk om een complex probleem te kunnen visualiseren. Het maken van een zogenaamd systeemdiagram is dus de volgende stap in het oplossingsproces. Maar hoe maak je nou zo’n systeemdiagram en welke informatie heb je daarvoor nodig

visualiseren

Visualiseren

Het visualiseren van complexe problemen is een vaardigheid die je kunt leren. We kunnen je de technieken laten zien die de basis vormen van een systeemdiagram. Maar met alleen techniek ben je er nog niet. Je moet ook weten wat voor informatie je nodig hebt en waar je die kunt vinden. Dat is nodig omdat het niet de (eigenschappen van) mensen zijn die zorgen voor het probleem. Het is de wederzijdse beïnvloeding die het ongewenste gedrag veroorzaakt. 

Het is goed om je te realiseren dat het visualisatieproces niet lineair is. Het is een constante herhaling van informatie verzamelen, tekenen en controleren wat je getekend hebt. Bij elke herhaling wordt het probleem duidelijker en komen er nieuwe oplossingsrichtingen in beeld. Visualiseren van complexe problemen betekent naar de wereld kijken als een proces van interactie en niet als een verzameling van probleemelementen. En werken met complexe problemen betekent ook nooit zeker weten of je alle belangrijke informatie hebt. Daar is een bepaalde houding en ook best wat moed voor nodig. Samen op onderzoek uit gaan, ervaringen uitwisselen en oefenen zijn de basis voor deze houding.

Je kunt op verschillende manieren werken aan vaardigheden en houding. Online of persoonlijk, met meer of minder begeleiding. 

Wij doen

Geen zin, geen tijd? 

Wij maken op basis van documenten en interviews graag een visualisatie van uw probleem. 

U krijgt een model van uw systeem dat u kunt gebruiken voor het creëren van oplossingen.

 

Samen doen

Team ontwikkeling?

Samen met je team aan de slag om te leren hoe je een  complex probleem uit jullie eigen praktijk kunt visualiseren. 

De workshop kan aangepast worden aan de behoefte van het team.

bijna Zelf doen

Persoonlijke ontwikkeling?

Online, in je eigen tempo maar met contact met andere professionals en docent.

Zo leer je online hoe je complexe problemen kunt visualiseren. SKJ-gecertificeerd.

Zelf doen

Geen zin in een volledige training?

Dan is onze gratis cursus misschien wat voor jou. 

Meld je aan en lees een serie artikelen die je een goede basis geven om te starten met het visualiseren van complexe problemen. 

dynamiek in pedagogiek

Wat zoek je?

Meer weten over hardnekkige pedagogische problemen?

podcast aanvragen

Ik stuur je drie dagen lang, elke dag een podcast waarin ik je vertel wat hardnekkige pedagogische problemen zo bijzonder maakt en wat dat voor jou als professional betekent.

dynamiek in pedagogiek

Deze website maakt gebruik van cookies. Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid. Meer informatie: Privacybeleid​