podcast traumastapeling

podcast traumastapeling

Meepraten?

Kom bij de facebookgroep voor pedagogen die niet bang zijn voor complexiteit!

Het belang van aandacht voor trauma in onze samenleving is de basis van deze podcast “Traumastapeling”

Veel trauma’s vinden plaats achter gesloten deuren, in de privacy van mensen thuis. Elk jaar zijn er in Nederland ongeveer honderdduizend slachtoffers van seksueel misbruik. Nog veel meer kinderen worden getroffen door verschillende vormen van kindermishandeling, zoals geweld, verwaarlozing en manipulatie.

Deze traumatische gebeurtenissen vinden plaats in onze directe omgeving, bij mensen die we kennen, waar we mee samenleven en van wie we afhankelijk zijn.

Hoewel het aantal slachtoffers groot is – misschien wel in de miljoenen – blijven ze vaak onzichtbaar. Zolang het trauma verborgen blijft, kan het zich blijven opstapelen.

Tegelijkertijd is onze samenleving niet erg gevoelig voor trauma’s. Soms kan een onbewuste opmerking opnieuw schade veroorzaken. Er is meer kennis nodig over de mechanismen van trauma en de impact ervan op alle betrokkenen: zowel de slachtoffers als de daders, omstanders en verschillende professionals, van huisartsen tot rechters. Dit is van cruciaal belang voor onze samenleving.

Podcast Traumastapeling

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze samenleving meer aandacht heeft voor trauma’s? In de podcastserie “Traumastapeling” van Studio Noodzaak onderzoekt Julia von Graevenitz de impact van trauma op onze maatschappij. Ze spreekt met experts die zich zorgen maken over simplistische beelden (het is complex) van slachtoffers en daders, over de hulpverlening aan mensen met trauma en over het gebrek aan kennis bij professionals. Trauma raakt ons allemaal, en we moeten allemaal deel uitmaken van de oplossing.

Kijk hier voor de inhoud van de verschillende afleveringen en waar je kan luisteren: Podcast traumastapeling.

Het boek waarop de serie gebaseerd is, is ook de moeite waard.


Er zijn nog veel meer podcasts. Klik hier voor een overzicht.

dynamiek in pedagogiek

Wat zoek je?

Meer weten over hardnekkige pedagogische problemen?

podcast aanvragen

Ik stuur je drie dagen lang, elke dag een podcast waarin ik je vertel wat hardnekkige pedagogische problemen zo bijzonder maakt en wat dat voor jou als professional betekent.

dynamiek in pedagogiek

Deze website maakt gebruik van cookies. Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid. Meer informatie: Privacybeleid​