Over Complexiteit

over complexiteit

Complexiteit is niet nieuw, maar verrassend weinig aanwezig in de pedagogiek. Hier een korte inleiding

Effect van behandeling van PTSS

effect van behandeling van PTSS

Net zoals bijvoorbeeld depressiviteit en verslaving is er ook onderzoek gedaan naar het effect van de behandeling van Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS) met een complexe blik.

Verslaving en complexiteit

verslaving en complexiteit

Net als andere problemen met de mentale gezondheid is er ook onderzoek gedaan naar verslaving en complexiteit. Of, zoals het in dit artikel wordt genoemd: het niet medisch gebruik van farmaceutische opiaten.

podcast Aangeraakt

podcast aangeraakt

(gebrek) aan aanraking kan zowel een oorzaak als het gevolg zijn van complexe pedagogische problemen. Luister naar deze podcast van Centrum Pedagogisch Contact over aanraking.

Weerbaarheid in families

weerbaarheid in families

Weerbaarheid, bestand zijn tegen veranderingen, is een eigenschap van systemen. Dat kunnen organisaties, maatschappijen maar ook personen of families zijn.
Deze onderzoeker noemt 9 processen die de weerbaarheid in families bepalen.

Podcast: Pedagogisch verantwoord

podcast pedagogische verantwoord

In de podcast Pedagogische Verantwoord gaan twee pedagogen op zoek naar de goede opvoeding. Ze hebben de goede opvoeding nog niet gevonden (want: complex) maar hun zoektocht is de moeite waard.

Hefbomen in een Braziliaanse gevangenis

Hefbomen in Braziliaanse gevangenis

Hoe zorg je ervoor dat het resocialisatie programma de goede kant op gaat? Op zoek naar hefbomen in een Braziliaanse gevangenis. Inclusief systeemdiagrammen.