3 Tips Om Te Leren Omgaan Met Onzekerheid.

tip omgaan met onzekerheid
opleidingen

Meepraten?

Kom bij de facebookgroep voor pedagogen die niet bang zijn voor complexiteit!

Het erkennen van onzekerheid als een aspect van complexiteits en niet als een zwakte, is de eerste stap om te leren omgaan met onzekerheid en zo naar het effectief oplossen van complexe pedagogische problemen.

Ik houd ervan om zeker te zijn! Het geeft me een gevoel van kracht en professionaliteit. Jammer genoeg is die zekerheid er natuurlijk niet altijd.

In het verleden, als ik niet zeker wist wat ik moest doen, dacht ik dat dat kwam door gebrek aan kennis of ervaring.

Toen, meer dan 10 jaar geleden, tijdens een lezing van een Nederlandse professor Paul van Geert, leerde ik over complexiteit in de pedagogiek.

Het bleek dat mijn onzekerheid geen persoonlijkheidskenmerk was. In complexe pedaggoische problemen is de uitkomst van elke interventie onzeker. Dus had ik gelijk om onzeker te zijn!

Een van de manieren waarop ik heb geleerd om met die onzekerheid om te gaan, was door te leren hoe ik complexiteit kon integreren in de pedagogische praktijk .

Ik ben nog steeds aan het leren, maar ik ben op de goede weg.

Hier zijn 3 dagelijkse gewoonten die me elke dag beter maken. Probeer ze!

Blijf elke dag leren

Blijf altijd nieuwsgierig! Doe workshops, online cursussen en ga naar conferenties om nieuwe dingen te leren. Zo blijven je vaardigheden scherp en kun je beter omgaan met de veranderende uitdagingen in het pedagogische werk.

Door constant te leren, ontdek je nieuwe aanpakken en methoden die handig zijn in complexe situaties.

Meer kennis en vaardigheden maken je flexibeler in je werk en helpen je om de behoeften van de mensen die je helpt beter te begrijpen en aan te pakken. Ook geeft leren je meer zelfvertrouwen en maakt het je comfortabeler in onzekere situaties.

Hoe meer je weet, hoe beter je bent in het aanpakken van de uitdagingen die je tegenkomt als pedagoog.

Reflecteer op je werk

Neem de tijd om te denken over wat je doet. Kijk terug op je acties, ontdek wat goed werkt en waar je kunt verbeteren. Zelfreflectie is niet alleen goed voor je persoonlijke groei, maar helpt ook om complexe situaties aan te pakken.

Door regelmatig te reflecteren, leer je je sterke en zwakke punten kennen. Je ontdekt welke aanpakken succesvol zijn en waar verbetering nodig is. Door bewust te zijn van je handelen, blijf je groeien als professional.

Reflectie helpt ook om emotioneel in balans te blijven in moeilijke situaties. Het stelt je in staat om afstand te nemen van stress en objectief naar problemen te kijken, wat leidt tot effectievere reacties en betere oplossingen.

Vraag om feedback en werk samen

Werk niet in je eentje. Vraag je collega’s, cliënten en anderen om hun mening. Samenwerken en feedback ontvangen helpt om verschillende perspectieven te zien en problemen beter op te lossen. Je hebt een team om je te ondersteunen!

Door actief om feedback te vragen en samen te werken, krijg je nieuwe inzichten en kun alternatieve oplossingen verkennen. Het maakt gebruik van de kennis en ervaring van anderen mogelijk, wat leidt tot effectievere en inclusievere interventies.

Daarnaast vergroot samenwerken ook je zelfvertrouwen en verbondenheid met collega’s en de gemeenschap waarin je werkt. Het geeft een gevoel van gedeelde verantwoordelijkheid en doelen, wat motiveert om samen te werken aan positieve verandering in mensenlevens.


Meer weten?

De basis van de onvoorspelbaarheid en onzekerheid ligt in het non-lineaire gedrag van complexe systemen.

Je kunt beter omgaan met onzekerheid als je weerbaarder wordt. Lees daarom deze tips.

Klik hier als je meer wilt meer weten over complexiteit en pedagogiek.

dynamiek in pedagogiek

Wat zoek je?

Meer weten over hardnekkige pedagogische problemen?

podcast aanvragen

Ik stuur je drie dagen lang, elke dag een podcast waarin ik je vertel wat hardnekkige pedagogische problemen zo bijzonder maakt en wat dat voor jou als professional betekent.

dynamiek in pedagogiek

Deze website maakt gebruik van cookies. Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid. Meer informatie: Privacybeleid​