Het ontstaan van burn-out

ontstaan van burn-out

Meepraten?

Kom bij de facebookgroep voor pedagogen die niet bang zijn voor complexiteit!

In eerdere blogs hebben we al aandacht besteed aan wetenschappelijke artikelen die burn-out bekijken van het oogpunt van dynamische systemen. Dezelfde onderzoekers van TNO die een kleinschalig onderzoek hadden gedaan om het ontstaan van burn-out te simuleren, hebben een vervolgstudie gedaan. Ze hebben het ontstaan van burn-out nogmaals onderzocht, maar nu bij meer interdisciplinair en met organisaties.

Persoonlijk werd ik blij van een aantal zinnen in de inleiding die het duidelijk maakt hoe belangrijk complexiteit kan zijn voor de dagelijkse praktijk:

“Although employers recognize the benefits of introducing such interventions, designing effective organizational well-being promotion programs is still a challenge… Intervening without a full understanding of individual workplace well-being may result in reduced effectiveness or may even worsen the situation for the individual.” (blz 2)

Het doel van dit onderzoek was om een Causaal Loop Diagram te maken. Het uiteindelijke model had 70 links, 7 versterkende en 4 balancerende feedbackloops.

ontstaan van burn-out
Bron: Niks et al. 2022

Inhoudelijk is het artikel vooral interessant voor iedereen die wil weten over het ontstaan van burn-out. Maar het is ook een mooie, duidelijk beschrijving hoe het visualiseren van een complex probleem werkt.

Lees hier het hele artikel:

Niks, I. M., Veldhuis, G. A., van Zwieten, M. H., Sluijs, T., Wiezer, N. M., & Wortelboer, H. M. (2022). Individual Workplace Well-Being Captured into a Literature-and Stakeholders-Based Causal Loop Diagram. International Journal of Environmental Research and Public Health19(15), 8925.

Meer weten?

Lees meer over burn-out in deze blogs.

Meer weten over psychische problemen als emergente eigenschap? Lees dan deze blog.


Klik hier als je meer wilt meer weten over complexiteit en pedagogiek.

Met je eigen team op deze manier een complex probleem aanpakken? Kijk dan naar deze workshop voor inzicht in systemen.

dynamiek in pedagogiek

Wat zoek je?

Meer weten over hardnekkige pedagogische problemen?

podcast aanvragen

Ik stuur je drie dagen lang, elke dag een podcast waarin ik je vertel wat hardnekkige pedagogische problemen zo bijzonder maakt en wat dat voor jou als professional betekent.

dynamiek in pedagogiek

Deze website maakt gebruik van cookies. Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid. Meer informatie: Privacybeleid​