Huiselijk geweld is geen optelsom

Huiselijk geweld is geen optelsom

Meepraten?

Kom bij de facebookgroep voor pedagogen die niet bang zijn voor complexiteit!

Tijdens mijn opleiding heb ik natuurlijk geleerd om (opvoed)problemen te analyseren. Eén van die modellen die gebruikt werd, was het balansmodel. Het idee achter het balansmodel is simpel: als mensen meer dragen dan ze kunnen hebben, ontstaan er problemen. Het is daarom belangrijk om inzicht hebben in wat mensen moeten dragen en waar ze de kracht vandaan halen om die last te dragen. Je weet dan wat je moet doen om een probleem op te lossen: risicofactoren (draaglast) verminderen of beschermingsfactoren (draagkracht) vergroten. Toch is huiselijke geweld geen optelsom van positieve en negatieve factoren.

Geen optelsom

Huiselijk geweld is namelijk een complex probleem. Het is niet het aantal factoren en zelfs niet de zwaarte van de factoren die bepaalt aan welke zijde de balans doorslaat. Het is de interactie tussen de factoren die bepaalt welke emergent gedrag er ontstaat. Het klakkeloos sleutelen aan  de draaglast en draagkracht gaat het probleem niet oplossen.

Toch wordt er veel onderzoek gedaan naar die risico- en beschermingsfactoren bij huiselijk geweld. Dat is gelukkig geen weggegooide tijd (en geld). Het is als dappere pedagoog wel echt belangrijk om die factoren te kennen. Niet om een optelsom te maken en een gokje te doen naar de uitkomst. Nee, om in gesprek te gaan en samen met de client te kijken welke van deze factoren spelen en dan vooral kijken hoe alle factoren elkaar beïnvloeden. Vergeet niet om ook de beschermingsfactoren mee te nemen in dat gesprek. Het zal de eerste keer niet zijn dat een bepaalde factor zowel een positief als een negatief effect heeft. En als dat negatieve effect dat groter is, of een vertraging heeft, dan kunnen die een heel andere invloed hebben dan op het eerste manier bleek.

Meer lezen?

Lees op meldcode.nu meer over risico- en beschermingsfactoren huiselijke geweld

Of kijk naar deze Engelstalige versie van CDC: Risk and Protective Factors for Perpetration. Op deze pagina vind je ook de bronnen die aan de lijst ten grondslag liggen.

Het huiselijk geweld als probleem is complex. Maar ook het oplossen van het probleem ‘huiselijk geweld’ is complex. Lees hier over de ervaringen in Rotterdam met de aanpak.


Meer informatie over huiselijk geweld.

Lees deze tip die uitlegt waarom het zo belangrijk is om verdere te kijken dan het balansmodel.

Klik hier als je meer wilt meer weten over complexiteit en pedagogiek.

dynamiek in pedagogiek

Wat zoek je?

Meer weten over hardnekkige pedagogische problemen?

podcast aanvragen

Ik stuur je drie dagen lang, elke dag een podcast waarin ik je vertel wat hardnekkige pedagogische problemen zo bijzonder maakt en wat dat voor jou als professional betekent.

dynamiek in pedagogiek

Deze website maakt gebruik van cookies. Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid. Meer informatie: Privacybeleid​