Effect van behandeling van PTSS

effect van behandeling van PTSS

Meepraten?

Kom bij de facebookgroep voor pedagogen die niet bang zijn voor complexiteit!

Net zoals bijvoorbeeld depressiviteit en verslaving is er ook onderzoek gedaan naar het effect van de behandeling van Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS) met een complexe blik.

De auteurs beginnen met te zeggen dat ondanks dat er veel onderzoek gedaan is, er nog niet echt schot zit in het beperken van de gevolgen van PTSS. Door er met een complexe, systeem dynamische blik te kijken, willen ze meer inzicht te creëren. Waarom zijn de effecten van de behandeling vaak zo klein?

Effect van behandeling van PTSS

Ze beginnen heel simpel met te stellen dat het effect van de behandeling van PTSS afhankelijk is van drie grote groepen factoren: sociale, persoonlijke en medische.

Daarna gaan ze elke factor verder uitwerken en uitdiepen. Er ontstaat dan dit systeemdiagram. Let wel even op. Het diagram gaat over het effect van behandeling.

Zoals je ziet zijn de drie genoemde groepen niet meer goed van elkaar te scheiden. Er ontstaan verschillende onderlinge afhankelijkheden. Zo is de persoonlijke factor ‘hulp zoeken’ afhankelijk van de sociale factor ‘sociale steun’. Zoals zo vaak blijkt dat het oplossen van een deelprobleem, bijvoorbeeld vanuit de persoon, niet werkt omdat de factoren onderling verbonden zijn. Het is een zooitje, geen puzzel.

Complexe blik van het effect van behandeling van PTSS
Bron: (Ghaffarzadegan & Larson, 2015).

In dit diagram zie je drie balancerende loop die zelfcorrigerend werken als het effect dreigt te veranderen. Daarnaast hebben ze vijf versterkende loops gevonden. Kleine negatieve verandering in zo’n loop zorgt ervoor dat het effect van een behandeling steeds minder wordt.

Ze hebben natuurlijk ook wat te zeggen over het doorbreken van de verschillende vicieuze cirkel.

Lees hier het hele artikel: Posttraumatic Stress Disorder: Five Vicious Cycles that Inhibit Effective Treatment


Meer weten over waarom complexiteit zo belangrijk is voor pedagogen? Lees dan hier de blog over complexiteit en pedagogiek.

Er zijn nog meer artikelen die mentale gezondheid bekijken vanuit een complex bril. Klik hier voor een overzicht.

dynamiek in pedagogiek

Wat zoek je?

Meer weten over hardnekkige pedagogische problemen?

podcast aanvragen

Ik stuur je drie dagen lang, elke dag een podcast waarin ik je vertel wat hardnekkige pedagogische problemen zo bijzonder maakt en wat dat voor jou als professional betekent.

dynamiek in pedagogiek

Deze website maakt gebruik van cookies. Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid. Meer informatie: Privacybeleid​