Verslaving en complexiteit

verslaving en complexiteit

Meepraten?

Kom bij de facebookgroep voor pedagogen die niet bang zijn voor complexiteit!

Net als andere problemen met de mentale gezondheid (kijk hier voor een verhaal over depressie) is er ook onderzoek gedaan naar verslaving en complexiteit. Of, zoals het in dit artikel wordt genoemd: het niet medisch gebruik van farmaceutische opiaten.

De onderzoekers hebben een eerste versie van een systeemdiagram (causal loop diagram) gemaakt op basis van literatuur. Ze vonden factoren in acht categorieën: pijnbestrijding, toegang, vertrouwen in dokteren, familieverhoudingen, neiging tot misbruik, angst voor misbruik, regelgeving en overig. Vervolgens hebben ze verschillende experts geïnterviewd en hen het model voorgelegd. Ze zijn bevraagd op de gevonden factoren en op de causale relaties tussen de factoren. Ook konden de experts nog factoren toevoegen. Deze resultaten zijn verwerkt in een nieuwe versie van het systeemdiagram. Als laatste is het diagram in een groepsbijeenkomst met experts besproken en gevalideerd.

Uiteindelijk is dit diagram opgeleverd:

verslaving en complexiteit
Bron: Zeinali, F., Rajabzadeh Ghatari, A., Mohammadzadeh, M., & Mojibian, F. (2019). Dynamic Thinking Approach of Non-medical Use of Pharmaceutical Opioids. Iranian journal of pharmaceutical research : IJPR18(4), 2216–2225. https://doi.org/10.22037/ijpr.2019.1100886

Het is wel belangrijk om te melden dat dit onderzoek vooral bedoelt is om een tegengeluid te laten horen tegen de ‘standaard’ kwantitatieve studies op het gebied van verslaving. Ze wilden vooral laten zien dat deze benadering ook zinvolle informatie voor politiek en beleid kan opleveren.

Lees hier het hele artikel over verslaving en complexiteit: Dynamic Thinking Approach of Non-medical Use of Pharmaceutical Opioids


Meer weten over waarom complexiteit zo belangrijk is voor pedagogen? Lees dan hier de blog over complexiteit en pedagogiek.

Er zijn nog meer artikelen die mentale gezondheid bekijken vanuit een complex bril. Klik hier voor een overzicht.

dynamiek in pedagogiek

Wat zoek je?

Meer weten over hardnekkige pedagogische problemen?

podcast aanvragen

Ik stuur je drie dagen lang, elke dag een podcast waarin ik je vertel wat hardnekkige pedagogische problemen zo bijzonder maakt en wat dat voor jou als professional betekent.

dynamiek in pedagogiek

Deze website maakt gebruik van cookies. Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid. Meer informatie: Privacybeleid​