podcast Aangeraakt

podcast aangeraakt

Meepraten?

Kom bij de facebookgroep voor pedagogen die niet bang zijn voor complexiteit!

Ken je het concept huidhonger? Toen Corona door ons land raasde, was dat het gesprek van de dag. Aanraking is een primaire levensbehoefte net zoals lucht en eten. Toen we afstand moesten houden en elkaar niet meer mochten aanraken, werden we ons bewust van het gebrek aan lichamelijk contact. Als iemand jou aanraakt, komt er een lichamelijke reactie. Er komen allerlei stoffen vrij die zorgen voor een gevoel van geluk en veiligheid. Ook nemen stress en angst af. Ondanks dat we ons bewust zijn van belang, is aanraken door recente schandalen een beladen begrip geworden. In de podcast Aangeraakt spreken twee deskundigen over het belang van goede aanraking. Ze zoeken uit waarom aanraking zo belangrijk is. Wat is een goede aanraking, en wie bepaalt dat eigenlijk?

De podcast is belangrijk voor dappere pedagogen omdat problemen met aanraking zowel een probleemelement, als het gevolg van een complex pedagogische probleem kan zijn. Een tekort aan aanraking speelt bijvoorbeeld een gevolg bij hechting. Teveel aan (ongewenste) aanraking, zoals bij huiselijk of seksueel geweld, kan trauma veroorzaken. Het is dan een factor bij het ontstaan van emergent probleem gedrag.

Maar problemen met aanraking kunnen ook het resultaat zijn. Traumatische ervaringen kunnen er bijvoorbeeld leiden afkeer van fysiek contact. Als deze ervaringen onverwerkt zijn, de omgeving als onveilig wordt ervaren en ‘afstand houden’ de sociale norm is, kan iemand moeite hebben met aanraking. Kennis over aanraking is dus belangrijk, ook voor complexe problemen.

Kijk hier op de website van Centrum Pedagogische contact voor de podcast: https://centrumpedagogischcontact.nl/podcast/aangeraakt/


Nog meer podcasts luisteren? Luister dan eens naar deze podcast van Timm Consultancy over werken in de jeugdzorg. Of klik hier voor een overzicht.

Wil je weten waarom kennis over systemen en complexiteit een onderwerp zou moeten zijn voor elke pedagoog en jeugdzorgprofessional? Lees dan deze blog.

dynamiek in pedagogiek

Wat zoek je?

Meer weten over hardnekkige pedagogische problemen?

podcast aanvragen

Ik stuur je drie dagen lang, elke dag een podcast waarin ik je vertel wat hardnekkige pedagogische problemen zo bijzonder maakt en wat dat voor jou als professional betekent.

dynamiek in pedagogiek

Deze website maakt gebruik van cookies. Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid. Meer informatie: Privacybeleid​