Op zoek naar hefbomen

Op zoek naar hefbomen

Meepraten?

Kom bij de facebookgroep voor pedagogen die niet bang zijn voor complexiteit!

Hefbomen (leverage points) zijn die punten in een complex systeem waar een kleine verandering grote gevolgen kan hebben. Een aai over de bol, gaan sporten, lid worden van de bibliotheek, een nieuwe buurvrouw die luistert, al deze kleine dingen kunnen enorme verschillen maken in het leven van een kind. Dit aspect van complex dynamische systemen zou hoop moeten geven aan elke pedagogische professional. Dus, op zoek naar hefbomen.

op zoek naar hefbomen

Het onderzoek naar hefbomen is al heel oud, maar dan vooral vanuit de natuurkunde. In de systeemdynamica kreeg het vooral bekendheid door Donnella Meadows, die meewerkte aan het beroemde rapport van de club van Rome “Grenzen aan groei“. Uiteindelijk schreef ze een wereldberoemd stuk waarin ze de effectiviteit van interventies bespreekt.

Maar de tijd, en ook de wetenschap staat niet stil. Je kan ook op andere manieren zoeken naar de punten waarop verandering het meeste (kans op) effect heeft. De laatste jaren zijn er dan ook nieuwe ideeen ontstaan rond hefboompunten, zoals systeem-aikido, systeem-acupunctuur en systeem-tuinieren. Onderstaand link is een discussie georganiseerd door Si London Hub waar ze ingaan op deze “Nieuws zoektochten naar leverage points voor systeemverandering”

Uiteraard gaat het niet over pedagogische systemen, dat gaat het nooit ;-(, maar de ideeën zijn wel toepasbaar.

Op zoek naar hefbomen: New Approaches To Leverage Points


Kijk hier om meer te weten over waarom kennis voor complexiteit belangrijk is voor pedagogen.

dynamiek in pedagogiek

Wat zoek je?

Meer weten over hardnekkige pedagogische problemen?

podcast aanvragen

Ik stuur je drie dagen lang, elke dag een podcast waarin ik je vertel wat hardnekkige pedagogische problemen zo bijzonder maakt en wat dat voor jou als professional betekent.

dynamiek in pedagogiek

Deze website maakt gebruik van cookies. Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid. Meer informatie: Privacybeleid​