Als je werkt in de pedagogiek of jeugdhulpverlening heb je dagelijks te maken met Eigen Kracht en empowerment. Dit geldt zowel voor het (jeugd)beleid als voor de dagelijkse praktijk. Het idee is duidelijk: zorg dat mensen de kracht hebben hun eigen problemen op te lossen. Dan zijn ze minder afhankelijk van de zorg en dat kost dus minder geld van de maatschappij. Maar zorgen dat mensen meer kracht krijgen, empowerment dus, is niet simpel. Als je duikt in de literatuur dan is empowerment een proces dat afhankelijk is van heel veel factoren, die elkaar onderling beïnvloeden en versterken. Klinkt bekend? Als je een Dappere Pedagoog bent wel, natuurlijk. Maar in al die literatuur zie je haast niks over empowerment als complex fenomeen.

Er is natuurlijk überhaupt heel weinig geschreven over complexiteit en pedagogische concepten. Daarom hebben Carine Ex en ik een artikel geschreven . Daarin vertellen we wat empowerment is, wat complexiteit is en hoe deze twee concepten verband houden. We eindigen met een aantal tips hoe je in de praktijk moet omgaan met empowerment als complex fenomeen.
Lees hier het hele artikel over Empowerment in complexe systemen in Journal of Social Intervention
Meer weten?
In sommige (wetenschappelijke) artikelen wordt het woord ‘complex’ niet genoemd, maar het proces dat ze beschrijven riekt naar complexiteit. Kijk bijvoorbeeld naar dit artikel over empowerment als iteratief proces.
Kijk hier voor meer artikelen over empowerment
Lees dan deze blog over de rol van complexiteit in de pedagogiek.