Kumu

opleidingen

Meepraten?

Kom bij de facebookgroep voor pedagogen die niet bang zijn voor complexiteit!

Om een dappere pedagoog te zijn, moeten we op een andere manier naar de wereld om ons heen kunnen kijken. We moeten een bepaald systeem (soms is dat een probleem) zien in zijn geheel én in zijn delen. Maar we moeten vooral de onderlinge verbanden en beïnvloeding tussen de delen zien. Alleen dan hebben een kans op het systeem, en dan vooral het emergent gedrag van dat systeem, te sturen in een richting die we willen.

Taal, een verhaal of beschrijving, werkt meestal niet zo goed als je wilt uitleggen hoe een systeem in elkaar zit. Er zijn zoveel elementen en nog meer beïnvloedingsrelaties, dat is met taal haast niet te volgen. Wat wel werkt, is een plaatje, een visuele representatie van alle elementen én alle relaties.

Het maken van plaatjes van systemen is niet altijd makkelijk. Natuurlijk kun je het proberen in Word. Maar als je het wilt gebruiken om je (complexe) gedachten te ordenen, dan werkt het niet, vind ik tenminste. Toevoegen van verbanden in de vorm van pijlen wordt al heel snel rommelig. Je kunt elementen lastig verplaatsen en het is moeilijk om een overzicht te houden. Gelukkig zijn er ook andere tools beschikbaar, speciaal gemaakt voor het teken van diagrammen.

Een van die tools is Kumu. Deze tool is speciaal gemaakt voor het maken van allerlei diagrammen, waaronder dus ook causale systeemdiagrammen.

Het is webbased, je hoeft dus geen applicatie te kopen en te downloaden. Je kan het dus overal gebruiken. Overal, maar wel op een computer, want op een smartphone is het eigenlijk niet te doen, teveel gepriegel. Je moet je wel registreren voordat je aan de slag kan maar de standaard versie is geheel gratis.

Het werkt zoals je zou denken: je kunt elementen/variabelen aanmaken en deze met relaties/pijlen aan elkaar verbinden. Uiteindelijk kan je dit soort plaatjes krijgen:

De kleuren, inclusief de achtergrond e.d. kun je zelf instellen

Uitleggen

Een van de sterke punten van Kumu is de mogelijkheid om “notes” (berichten) te plakken aan alle elementen uit de map. Dus niet alleen de variabelen, maar ook de relaties en de loops die je hebt gedefinieerd. Zo kunnen mensen die zelfstandig (dus zonder presentatie) aan je diagram gaan werken, toch een heel goed beeld krijgen van wat je aan het doen bent.

Loops definiëren

Dit plaatje laat gelijk een ander mooie functionaliteit zien: Kumu laat je loops labelen. Je moet zelf aangeven welke elementen en relaties in een loop horen. Daarna kun je de loop een naam geven en er “note” aanhangen. Kumu geeft niet aan of het een versterkende of balancerende loop is, dat moet je zelf doen.

Edit: Sinds juli 2022 heeft Kumu ook de mogelijkheid om zelf loops te detecteren! Dat zijn er altijd meer dan je denkt.

Presenteren

Het sterkste punt van Kumu is het feit dat je presentaties kunt maken op basis van je map. Op deze manier kun je anderen makkelijk meenemen door je map. Je kunt zelf bepalen welk onderdeel van je diagram wilt verduidelijken door een focus aan te geven. Het is wel even oefenen, maar uiteindelijk heb je mooie presentatie. De presentatie kan dan gedeeld worden, zoals ik heb gedaan met de presentatie over sociaal kapitaal:

https://bleppie.kumu.io/sociaal-kapitaal-als-complex-systeem

Samen werken

Als je een map gemaakt hebt, kun je andere Kumu gebruikers toevoegen als “contributor” wat betekent dat ze ook aan die map mogen werken. Je kunt dus meer meerdere mensen aan een map werken, maar als je dat op het zelfde moment doet, zie je niet gelijk de veranderingen die de ander heeft gemaakt. Dat maakt het soms lastig.

Eindoordeel Kumu

Een goede gratis tool die vooral veel mogelijkheden heeft om de elementen, relaties en loops te beschrijven. Dat maak delen met anderen makkelijk bijvoorbeeld als resultaat van een “group modelling sessie

Het sterkste punt is het maken van presentaties om je gedachten en de systeem map op een georganiseerde manier te delen.

Voordelen

 • Gratis, maar dan wel voor iedereen te lezen
 • Makkelijk te leren, gelijk starten
 • Webbased, dus niets downloaden en overal te gebruiken.
 • WYSIWYG (What you see is what you get). Je bepaalt zelf de plek van je variabelen
 • Resultaten zijn makkelijk te delen d.m.v. een link die je kunt versturen
 • Makkelijk mooie presentaties maken om je systeem te delen, ook online
 • Met meerdere mensen werken aan een project
 • Mogelijkheden om te importeren/exporteren naar bv Excel.

Nadelen

 • Registratie verplicht
 • Systeemdiagrammen zijn voor iedereen zichtbaar. Privé houden kost geld.
 • Als je samen tegelijkertijd werkt aan een project zie je de veranderingen pas als je je scherm ververst.
 • Alleen mensen die geregistreerd zijn, kunnen werken aan een map.

Proberen

Kijk op de website van Kumu voor voorbeelden en registratie. Na registratie kun je gelijk beginnen.

Meer informatie

Als je wilt beginnen:

Documentatie: https://docs.kumu.io/

Video’s over Kumu

Een webinar waar de meeste (alle?) dingen aan de orde komen:

dynamiek in pedagogiek

Wat zoek je?

Meer weten over hardnekkige pedagogische problemen?

podcast aanvragen

Ik stuur je drie dagen lang, elke dag een podcast waarin ik je vertel wat hardnekkige pedagogische problemen zo bijzonder maakt en wat dat voor jou als professional betekent.

dynamiek in pedagogiek

Deze website maakt gebruik van cookies. Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid. Meer informatie: Privacybeleid​