Het cobra-effect

Meepraten?

Kom bij de facebookgroep voor pedagogen die niet bang zijn voor complexiteit!

Complexe systemen gedragen zich vaak onvoorspelbaar, dat weten we.  Soms hebben goedbedoelde interventies een onbedoeld effect wat de situatie erger maakt in plaats van beter, wat natuurlijk nooit de bedoeling was. Het is zo’n veel voorkomend verschijnsel, dat het zijn eigen naam heeft gekregen: Het cobra-effect.

Het cobra-effect treedt op wanneer een mogelijke oplossing het probleem verergert. Dit effect is het gevolg van onvoldoende doorwerken van de consequenties van de voorgestelde maatregelen. De term kent zijn oorsprong in koloniaal India. De Britste regering was bezorgd over het grote aantal gevaarlijk cobra’s in Delhi dus loofde een beloning uit voor elke dode cobra. In het begin was dit succesvol omdat voor een groot aantal dode slangen een beloning werd opgehaald. Er waren echter ondernemende mensen die cobra’s gingen fokken voor de beloning. Toen de regering hier achter kwam, werd de beloning geschrapt waarna de cobrafokkers hun nu waardeloze slangen vrij lieten. Het gevolg was dat de populatie van wilde cobra’s verder steeg.

Dit effect doet zich voor op alle gebieden waar complexe systemen zijn (overal dus eigenlijk). Wikipedia heeft een mooi overzicht: https://nl.wikipedia.org/wiki/Perverse_prikkel

OP de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Je krijgt dan elke maand een overzicht van de nieuwe blogs.

0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Op de hoogte blijven?

Mis niks meer door je in te schrijven op onze nieuwsbrief.

logo

Deze website maakt gebruik van cookies. Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid. Meer informatie: Privacybeleid​