Wat heeft “Duin” met opvoeden te maken?

Meepraten?

Kom bij de facebookgroep voor pedagogen die niet bang zijn voor complexiteit!

Jullie weten het waarschijnlijk niet, maar ik ben een grote sciencefiction fan. Nu de corona maatregelen langzaam tot het verleden behoren, was ik vorige week eindelijk weer eens naar de bioscoop. Daar werd een nieuwe verfilming was van het boek “Duin” van Frank Herbert aangekondigd. Ik vind dat een spannend boek, met interessante visies op mensen en maatschappijen. (Dat vind ik altijd het leukste aan sciencefiction boeken. Op een andere manier naar bekende dingen kijken.)

Een van de personages in het boek is Hawat, de raadgever van de held van het verhaal. Deze raadgever van de toekomstige heerser van de planeet Duin zegt op een gegeven moment:

“Je kunt een proces niet begrijpen door het stop te zetten”

Precies, dacht ik toen. In complexe processen, en het heersen over een planeet valt daar vast onder, is het de onderlinge beïnvloeding die het resultaat bepaalt. En die beïnvloeding kun je niet goed zien als je alles stilzet. Zo kan je ook het proces van opgroeien niet stilzetten en vervolgens versimpelen tot enkele factoren. Dit levert te weinig op.

Opgroeien gebeurt namelijk in een complexe systeem. En dat proces kan je niet stilzetten om even te bekijken. Als pedagoog moet je het (opgroei)proces in werking te zien. Dat geeft inzicht.

Daarom zijn activiteiten als video-hometraining en thuisobservaties ook ze zinvol. Je ziet de opvoeding in actie. Zo kom je meer te weten dan in een gesprek. Dit geldt niet alleen voor pedagogen, maar ook voor onderwijzers. Een huisbezoek kan veel informatie opleveren dat in de klas kan helpen.

Dus het versimpelen van (complexe) problemen levert niets op. Erken dat het complex is en handel daar naar.

Daarnaast laat het boek, en hopelijk ook de film, ook nog heel mooi zien hoe acties in complexe systemen hele andere consequenties kunnen hebben dan verwacht.

Ik zal jullie laten weten hoe ik de film vond.

OP de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Je krijgt dan elke maand een overzicht van de nieuwe blogs.

0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Op de hoogte blijven?

Mis niks meer door je in te schrijven op onze nieuwsbrief.

logo

Deze website maakt gebruik van cookies. Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid. Meer informatie: Privacybeleid​