Kantelen!

Meepraten?

Kom bij de facebookgroep voor pedagogen die niet bang zijn voor complexiteit!

Mijn gedachten over dit artikel: https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-020-01662-2

Er zijn talrijke vormen van psychotherapie die bewezen effectief zijn, maar het is minder duidelijk hoe deze effecten bereikt worden – het proces waardoor de verandering plaats vindt. Als we dit zouden weten zouden de therapieën effectiever kunnen maken en zouden we terugval en terugkomst kunnen beperken. Zoals zoveel dingen kun je ook psychotherapie bekijken met een complexe bril. Dit artikel gaat vooral kantelen van evenwichten: hoe je dat theoretisch kunt bewerkstelligen. Tot zover niet iets nieuws maar wel met een heel leuk plaatje (kijk even in het artikel). Wat vooral nieuw is in dit artikel, is dat ze eigenschappen/gedragingen noemen die aan een kanteling vooraf lijken te gaan, zgn. early warning signals. Zoals zo vaak zijn het dingen die in de praktijk vaak voorkomen en die je zult herkennen. In dit geval zijn ze bevestigd door onderzoek. Ik beschrijf hier kort de twee vroeg signalen. Voor het hele verhaal moet je je maar door het artikel worstelen.

  1. Meer variatie in de (zwaarte van) de symptomen. Als er meer variatie is, betekent dat dat er speling is gekomen in de krachten (attractoren) die het systeem in de ongewenste staat houden. De kans dat het systeem gaat kantelen wordt dus groter. Het zegt jammer genoeg niet of het systeem de goede kant op kantelt. Dit komt een beetje overeen met ‘het wordt erger voordat het beter wordt’ of ‘een moment van chaos op het kantelpunt’.
  2. Vertraagde terugval. Systemen in evenwicht hebben een bandbreedte. Die bandbreedte wordt bepaald door de variatie die mogelijk is in een systeem en dat dan toch nog terugkeert naar het evenwicht. Nu blijkt de snelheid waarin het systeem terugvalt in z’n evenwicht van belang te zijn. Hoe langzamer de terugval, hoe groter de kans dat er een kantelmoment zit aan te komen.

Nu is dit op zichzelf al interessant, vind ik. Maar de praktische consequenties zijn er ook. Verschijnselen die erop lijken te duiden dat dingen NIET werken (het wordt erger; wat ik ook doe, er is weer terugval) blijken een signaal te zijn dat dingen WEL werken. Dit maakt natuurlijk heel veel uit in de beleving van zowel de hulpverlener (ik kan niet helpen) als van de client (het werkt niet). En die beleving is weer een attractor die een systeem het laatste zetje kan geven.

0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Wat zoek je?

Meer weten over hardnekkige pedagogische problemen?

podcast aanvragen

Ik stuur je drie dagen lang, elke dag een podcast waarin ik je vertel wat hardnekkige pedagogische problemen zo bijzonder maakt en wat dat voor jou als professional betekent.

dynamiek in pedagogiek

Deze website maakt gebruik van cookies. Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid. Meer informatie: Privacybeleid​