Het beslissende moment

Meepraten?

Kom bij de facebookgroep voor pedagogen die niet bang zijn voor complexiteit!

Dit is de derde keer dat ik aan deze blog begin. Het schrijven van een boekbespreking is nog niet zo eenvoudig. Wat ik wil zeggen is simpel: Het beslissende moment is een boek dat goed te lezen is en de inhoud is heel interessant als je geïnteresseerd ben in complexe systemen. Vooral lezen dus.

Maar ik ben bang dat dat niet genoeg is om jullie het boek te laten lezen. Dus vooruit, hier is mijn poging om jullie interesse te wekken.

Een van de boeken die heel belangrijk is geweest in het ontstaan van mijn interesse in complexiteit is ‘Tipping point’ (Het beslissende moment) van Malcom Gladwell. Mijn kopie is uit 2000, dus nog voordat ik Paul van Geert hoorde spreken (zie mijn verhaal). Dit is zo’n boek dat mijn denken heeft beïnvloed zodat het verhaal van Paul van Geert een vruchtbare bodem vond.

Malcom Gladwell is een schrijver van verschillenden bestseller non-fiction boeken en journalist bij The New Yorker. Tipping point was zijn eerste grote werk. Het is ‘een fascinerend boek waardoor je anders naar de wereld gaat kijken’ volgens Fortune.

Ik wil niet zeggen dat het als een jongensroman leest, maar Gladwell  neemt je wel mee op zijn ontdekkingstocht. Misschien ook wel een beetje als een detective als hij probeert uit zoeken hoe het toch komt dat dingen jarenlang hetzelfde zijn, en dan opeens veranderen. Zo ben je bijvoorbeeld jaren een echte nerd als je op teenslippers loopt en binnen een week loopt iedereen er op.

In het boek staan verschillende verhalen van situaties waarin grote veranderingen in korte tijd plaatsvonden. Deze plotselinge omslag noemt hij tipping points of kantelpunten. Hij gebruikt voorbeelden uit epidemiologie, en  sociale fenomenen zoals zelfmoord en de misdaadcijfers van New York. Hij doet zelfs een poging om te beschrijven hoe je een kantelpunt kunt creëren of beïnvloeden. Met name dat laatste heeft niet op alle punten standgehouden in wetenschappelijk onderzoek.

Ik vond het destijds een fascinerend boek, terwijl ik toen nog niet had gehoord van complexiteit. Ook Gladwell verwijst in zijn boek geen enkele keer naar complexiteits- of chaostheorie. Verrassend, want kantelpunten spelen een belangrijke rol in deze twee (verwante) theorieën. Maar als je iets van complexiteit weet, zul je de verschillende concepten op veel plekken tegenkomen.

Ondanks dat zijn werk lang niet altijd voldoet aan de wetenschappelijke eisen, zet het je altijd aan het denken. Het geeft je een ander denkkader waarin je feiten of ervaringen kunt plaatsen. En dat denkkader is een stukje van de complexiteitspuzzel.

Kortom, een aanrader.

Klik hier Voor een Nederlandstalige samenvatting.

Gladwell, M. (2019). Het beslissende moment. hoe je net het verschil kunt maken. Amsterdam: Business Contact.

Bij Bol.com is er voor de Nederlandse versie zowel een paperback, een luisterboek en een e-book versie.

Of in het Engels:

Gladwell, M. (2000). The tipping point: How little things can make a big difference. Boston: Little, Brown.

Bij Bol.com is er voor de Engelse versie zowel een paperback, een luisterboek en een e-book versie.

dynamiek in pedagogiek

Wat zoek je?

Meer weten over hardnekkige pedagogische problemen?

podcast aanvragen

Ik stuur je drie dagen lang, elke dag een podcast waarin ik je vertel wat hardnekkige pedagogische problemen zo bijzonder maakt en wat dat voor jou als professional betekent.

dynamiek in pedagogiek

Deze website maakt gebruik van cookies. Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid. Meer informatie: Privacybeleid​