Puppies! Nu ik je aandacht heb, …

puppies!

Meepraten?

Kom bij de facebookgroep voor pedagogen die niet bang zijn voor complexiteit!

Complexity theory

Deze grap is niet van mij. Ik heb hem gepikt Nicolas Perony, die deze TedTalk heeft gehouden. Maar het is niet alleen een manier op de aandacht te trekken. Ergens in deze video zie je puppies heel mooi in een rondje om een etensbak lopen. Het was geen trukje dat ze van hun baas geleerd hadden. Maar gedrag dat ontstond omdat elke pub probeerde zijn broer of zus opzij te duwen. Het levert een heel grappig effect op.

In deze video staan dieren centraal. Dieren die complex laten zien, alsof iemand het zo gepland heeft. Maar het is altijd emergent gedrag. Gedrag dat spontaan ontstaat wanneer elk dier zijn eigen regels volgt. Het wordt wel duidelijk als je de video helemaal afkijkt. Zo niet, dan kan je altijd nog mijn blog over complexiteit lezen.

In deze TedTalk van TEDxZurich 2013 gaat Nicolas Perony dus in op de relatie tussen complexiteitstheorie en het gedrag van dieren.

De talk is in het Engels, maar er is een Nederlandse vertaling aanwezig.

Wat vind je er ervan? Vertel het hieronder!

dynamiek in pedagogiek

Wat zoek je?

Meer weten over hardnekkige pedagogische problemen?

podcast aanvragen

Ik stuur je drie dagen lang, elke dag een podcast waarin ik je vertel wat hardnekkige pedagogische problemen zo bijzonder maakt en wat dat voor jou als professional betekent.

dynamiek in pedagogiek

Deze website maakt gebruik van cookies. Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid. Meer informatie: Privacybeleid​